Εγγραφείτε στο Newsletter

 
Κοίτα να αντεξεις τις σιωπες
η Χαρούλα Αποστολίδου
σας προσκαλεί στην ανάγνωση-παρουσίαση του θεατρικού της έργου


« Κοίτα ν’ Αντέξεις τις Σιωπές»Το έργο διαβάζουν οι Θεατρικές Ομάδες:
ΠρόβαΤαΜεσάνυχτα
Ληνός
…και κάποιοι καλοί φίλοι


Το Έργο

Μια γυναίκα θα συναντήσουμε, σε έξι στιγμές ζωής. Στιγμές κομβικές. Καθοριστικές για την προσωπική της πορεία. Δύσκολες στιγμές. Γεμάτες Σιωπή. Γύρω της πρόσωπα κοντινά και, ταυτόχρονα, πολύ μακρινά. Οι γονείς της, οι παππούδες, ο σύζυγος, το παιδί της, ο πληρωμένος εραστής.
Η Ανθούλα, η Ανθή, από τα δώδεκα μέχρι τα εξήντα πέντε αγωνίζεται να Αντέξει τις Σιωπές…

Σκηνοθετική Επιμέλεια: Βούλα Γεωργιάδου
Σκηνογραφική Επιμέλεια: Μερσίνη Παπαδοπούλου
Μουσική Σύνθεση: Χρήστος Συκιώτης
Στίχοι: Γεράσιμος Μπαμίχας
Τεχνική Υποστήριξη: Δημήτρης Τσιλογιάννης
Διαβάζουν: Μαρία Μαλάμη
Γεωργία Αργυροφθαλμίδου
Λίβια Χλίνκοβα
Θόδωρος Λαμπριανίδης
Γιώτα Παπαδοπούλου
Φούλη Τσαλπαρά
Ειρήνη Στεργίδου
Τίτη Καραμανλή
Λουκάς Δαγδηλέλης
Βαγγέλης Καϊμακάμης
Γεράσιμος Μπαμίχας
Ηλίας Κοτόπουλος
Βαγγέλης Μίχος


Η ομάδα “ΠρόβαΤαΜεσάνυχτα” διάλεξε το δρόμο του θεάτρου, για να εξωτερικεύσει και να μοιραστεί τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες του σύγχρονου ανθρώπου χρησιμοποιώντας όλες τις αποχρώσεις του κωμικού, από την λεπτή ειρωνεία ως τη φάρσα. Δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2007 από εννιά γυναίκες με μεράκι και αγάπη για το θέατρο. Χαρακτηριστικό της ομάδας είναι ότι τα έργα που ανεβάζει έχουν γραφτεί από την ίδια την ομάδα και έχουν προκύψει από αυτοσχεδιασμούς και πολύωρες συζητήσεις. Η τεχνική που χρησιμοποιείται για τη συγγραφή των έργων είναι η τεχνική του devised theatre. Η ομάδα ανέβασε το 2008 στο θεατρικό χώρο «Τεχνουργείο» το έργο “Ομήρου Ομηρεία”, το οποίο αφορούσε στην πολυπλοκότητα της γυναικείας φύσης. Το Μάιο του 2010 η ομάδα ανέβασε το έργο “Το μωρό της Ρόουζ... μαρή!” στο «Θέατρο Έξω απ’ τα Τείχη», το δεύτερο συγγραφικό εγχείρημα της ομάδας που αφορούσε κυρίως στη διαφορετικότητα.

Η θεατρική ομάδα « Ληνός » αποτελείται από εργαζόμενους του νοσοκομείου « Γ. Παπανικολάου ». Δραστηριοποιείται στο χώρο του θεάτρου εδώ και είκοσι χρόνια, συνθέτοντας την εκφραστική ανάγκη ανθρώπων του ίδιου εργασιακού χώρου, με διαφορετική εργασιακή ιδιότητα. Κοινό σημείο αναφοράς η διάθεση της υπέρβασης της φθοροποιού πραγματικότητας, σε ένα χώρο φύσει αναλωτικό, όπως το νοσοκομείο. Τελικό προϊόν των συναντήσεών της, το οινότροπο μέθος της ίδιας της ζωής. Έτσι προέκυψε και το όνομα Ληνός: ο χυμός διαφορετικών σταφυλιών που δίνει -από το πατητήρι ως το ποτήρι- το κρασί. Τα μέλη της Ομάδας καταθέτουν τη δική τους επίγευση στο τελικό αποτέλεσμα της θεατρικής διαδρομής. Το 2009, « Αξύριστα Πηγούνια », Γ. Τσίρου, 2003,
«Το Ημερολόγιο ενός Τρελού », 2001, « Οι Φίλοι », Κ. Μουρσελά,
1991, « Το Διπλανό Κρεβάτι », 2010, « Οι Μικροί Φαρισαίοι »,
Δ. Ψαθά, κ.ά.

Η Χαρούλα Αποστολίδου είναι φιλόλογος. Ασχολείται με τη θεατρική γραφή εδώ και λίγα χρόνια.
Το πρώτο της έργο, « Πού Είναι ο Τάσος που Ερωτεύτηκα; » πήρε το 2ο βραβείο στον πανελλήνιο θεατρικό διαγωνισμό του Υπουργείου Πολιτισμού, στην κατηγορία των πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων, το 2007, ενώ παρουσιάστηκε από το ΚΘΒΕ, στη Μικρή Σκηνή της Μ. Λαζαριστών, 2008-09, σε σκηνοθεσία Γ. Κιουρτσίδη και σκηνογραφία Γ. Πάτσα.
Το ίδιο έργο παρουσιάστηκε στην Ερμούπολη της Σύρου, από τον Θεατρικό Όμιλο «Απόλλων», σε σκηνοθεσία Βέτας Αποστολίδου.
Άλλα έργα: « η Μαναμάρη και οι Τέσσερις Αλήθεις », « η Εκδίκηση του Καταψύκτη », « Η Γραμματική του Μετανάστη ».


Ιδιαιτέρως ευχαριστούμε τον κ. Χρόνη Μπότσογλου, που μας επέτρεψε να πλαισιώσουμε την παρουσίασή μας με τα μοναδικά του έργα τέχνης.