Εγγραφείτε στο Newsletter

 
Κοινωνική Σαπίλα
Μία ταινία του Στέλιου Τατασόπουλου

Η «Κοινωνική Σαπίλα» είναι μια σπάνια ταινία από το βωβό ελληνικό σινεμά με σύγχρονη μουσική επένδυση που έγραψε 80 χρόνια μετά ο Χάρης Γκατζόφλιας. Η ταινία θα προβληθεί την Δευτέρα 18 Μαΐου στις 9μμ με ζωντανή μουσική επένδυση του μουσικοσυνθέτη.

Ένας φτωχός φοιτητής, ο Ντίνος Βρισθένης (Στέλιος Τατασόπουλος), εγκαταλείπει τις σπουδές του λόγω οικονομικών δυσκολιών και βρίσκεται σε αναζήτηση εργασίας. Καταφέρνει να προσληφθεί ως ηθοποιός σε θίασο, όπου γνωρίζει και ερωτεύεται την πρωταγωνίστρια Νίκη (Δανάη Γρίζου). Όταν αυτή ενδίδει σε έναν βιομήχανο που της υπόσχεται λαμπρό μέλλον, ο Ντίνος, απογοητευμένος, εγκαταλείπει το θέατρο. Η φτώχεια θα τον οδηγήσει στις γραμμές του προλεταριάτου και θα γίνει καπνεργάτης προκειμένου να κερδίσει τα απαραίτητα προς το ζην. Εκεί έρχεται αντιμέτωπος με την εκμετάλλευση των εργατών, συμβάλλει στην ίδρυση του συνδικάτου και ηγείται του αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη, αδιαφορώντας για τις ανηλεείς διώξεις της αστυνομίας. Φυλακίζεται και όταν βγαίνει απαρνείται το παρελθόν του και αποφασίζει να πολεμήσει την κοινωνική σαπίλα.

Η Αγλαΐα Μητροπούλου, ιστορικός του ελληνικού κινηματογράφου, θεώρησε την ταινία πρώτο δείγμα κοινωνικής κριτικής. Η πρεμιέρα της ταινίας ήταν τόσο επεισοδιακή, ώστε ο αιθουσάρχης του κινηματογράφου «Σπλέντιτ» φοβήθηκε το Ιδιώνυμο του Βενιζέλου –που ποινικοποιούσε την υποστήριξη και διάδοση κουμμουνιστικών ιδεών– και διέκοψε την προβολή. Οι μπομπίνες μεταφέρθηκαν και οι χωροφύλακες έκαναν σωματική έρευνα στους θεατές για να εξασφαλίσουν ότι δε θα υπάρξουν ταραχές και ένοπλες συμπλοκές. Η ταινία προβλήθηκε σε πολλές πόλεις και πολύ αργότερα το πρωτότυπο καταστράφηκε.

Το 1989 η ταινία αποκαταστάθηκε κατά 95% με αμοντάριστα αρνητικά που βρέθηκαν στις αποθήκες του θεάτρου ΡΕΞ. Στη συνέχεια προβλήθηκε στην Αβάνα σε αφιέρωμα «χαμένων ταινιών» όπου εντυπωσίασε το κοινό για την τολμηρή προσέγγιση κοινωνικών θεμάτων.

Μέχρι σήμερα η ταινία έχει προβληθεί επανειλημμένως στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από τον Οκτώβριο του 2012 προβάλλεται με μουσική επένδυση του μουσικοσυνθέτη Χάρη Γκατζόφλια.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Στέλιος Τατασόπουλος
Μουσική σύνθεση-πιάνο: Χάρης Γκατζόφλιας
Βιολί: Μιγκέλ Μιχαηλίδης
Εισαγωγή: Γιώργος Νεράντζης

ΘΕΑΤΡΟ ΣΟΦΟΥΛΗ Τραπεζούντος 5 και Σοφούλη
Παραστάσεις: Δευτέρα 18 Μαΐου στις 21:00
Γενική είσοδος: 5€
Πληροφορίες – κρατήσεις: 2310 423925 & www.theatrosofouli.gr
ΟΑΣΘ: Νο 5 Δυτικά > Ανατολικά, Στάση Βερβελίδη.
Ανατολικά > Δυτικά Στάση: Ναυτικός Όμιλος

Χορηγός επικοινωνίας
olathessalonikiradio