Εγγραφείτε στο Newsletter

 
ΡΑΦΤΗΣ ΚΥΡΙΩΝ

Για λίγες παραστάσεις

Με παρακαταθήκη την επιτυχία της Αντιγόνης του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Παύλου Δανελάτου, ο θεατρικός οργανισμός Omerta Theater επιστρέφει δυναμικά με την δεύτερη πρόταση του στα θεατρικά δρώμενα της πόλης ανεβάζοντας το έργο «Ράφτης Κυριών», του Ζώρζ Φεϋντώ.

 ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
στις 2, 4, 5, 6, 7 
Μαΐου στις 21:30
και τηη Κυριακή 8 
Μαΐου στις 20.30.


 Λίγα λόγια για το έργο

Στο Παρίσι του 1890, της Μπελ Επόκ, του Τουλούζ Λωτρέκ, της Μονμάρτης και του Μουλέν Ρουζ, ο Ζωρζ Φεϋντώ γράφει την κωμωδία καταστάσεων “Ράφτης Κυριών”, ένα έργο κλασικό, γεμάτο ανατροπές και έξυπνο χιούμορ. Όλοι οι ήρωες έχουν ή επιθυμούν να αποκτήσουν μία εξωσυζυγική περιπέτεια. Ο λόγος τους προτρέχει της διανοίας και γεννά την καταστροφή. Συναντήσεις που δεν έπρεπε να συμβούν, αλήθειες που καταλήγουν σε κατά συνθήκη ψέμματα, συνεχείς εναλλαγές ρόλων και κωμικά απρόοπτα, συνθέτουν μια εικόνα απόλυτης φάρσας.

Μέσα απ’ την γραφή του ο Ζωρζ Φεϋντώ, ως ανατόμος της συζυγικής απιστίας, διεισδύει και κριτικάρει τα ήθη της αστικής τάξης με τρόπο ανελέητο ενώ ταυτόχρονα σατιρίζει την σεμνοτυφία και την υποκρισία της εποχής, η οποία δείχνει να συγκλίνει αρκετά στο σήμερα. Ο σκηνοθέτης της παράστασης - Δημήτρης Ζώτος - αντιλαμβάνεται την διαχρονικότητα του έργου και προσεγγίζει την αριστοτελική “μίμηση πράξεως” που διέπει την φάρσα, με μία φρέσκια ματιά που αντικατοπτρίζει την σύγχρονη κοινωνία δίνοντας στον θεατή την ευκαιρία να απολαύσει γνώριμες καταστάσεις μέσα από ένα κλασικό έργο με εξαιρετικό χιούμορ και ακατάπαυστο ρυθμό.


 Συντελεστές 

 Σκηνοθεσία: Δημήτρης Ζώτος 

Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαρία Κακλίδου 

 Παίζουν οι ηθοποιοί

Βαλάντης Γαργάνης 

Χρήστος Γκουτσίδης 

Δημήτρης Δάγκαλης 

Γιώτα Λιάμπου 

Λιλιάνα Νίγκρο 

Ιωάννα Ρέτσα 

Ιωάννα Σιδηροπούλου 

Οργάνωση Παραγωγής : Σπανός Ζαχαρίας 

Τιμές εισιτηρίων : Κανονικό 12 Ευρώ (προπώληση 10 ευρώ) – μαθητικό, φοιτητικό, πολυτέκνων, ανέργων 10 ευρώ – (προπώληση 8 ευρώ).


  Ειδικές τιμές για ομαδικά εισιτήρια (άνω των 8 ατόμων)

Ποιοι είμαστε

Θεσσαλονίκη - Σεπτέμβριος 2013. Δημιουργείται το θεατρικό μας σχήμα από οκτώ νέους ανθρώπους που ασχολούνται με το θέατρο και μοιράζονται τα ίδια όνειρα και τις ίδιες φιλοδοξίες. Επί τρεις μήνες οι συναντήσεις διαδέχονται η μια την άλλη. Προβληματισμοί, οράματα και στόχοι κι όλο να λείπει το όνομα. Θέλαμε κάτι που να μας εκφράζει όλους, κάτι που να είναι “εμείς”.


 30 Νοέμβρη 2013 - Η ομάδα αποκτά όνομα … OMERTA.

 Θέατρο σιωπής; Θέατρο ανθρώπων που δεσμεύονται από ένα τρομακτικό όρκο σιωπής; Θέατρο μιας σκοτεινής συντεχνίας; Κι αν είναι έτσι γιατί αυτοσυστήνονται; Γιατί μπαίνουν στη δύσκολη θέση της αυτοπαρουσίασης; Κι έπειτα σε ποιον απευθύνεται η παρουσίαση αυτή; Και τι να πρωτοπαρουσιάσεις όταν όσα λέμε για τον εαυτό μας δεν είναι ούτε δεδομένα, ούτε μόνιμα, παρά μάλλον προϊόντα διεργασίας ρευστά και σε συνεχή διαδικασία διαμόρφωσης; Τι να πρωτοπείς όταν αυτός στον οποίο απευθύνεσαι είναι πάντα κάποια ετερότητα, ο significant other της αναζήτησής σου; Έστω κι αν τα κίνητρα της αναζήτησης είναι ασαφή, μένουν συγκεκριμένες οι επιλογές... οmerta . 

Omerta λοιπόν. Τίποτα μεγαλόστομο, καμιά φανφάρα καινούριου. Η οmerta επιτρέπει να ξαναπείς, και μάλιστα με συστολή και σεβασμό, όσα το μεγαλειώδες σενάριο της ζωής έχει κωδικοποιήσει. Ο «άλλος – κοινό» μένει να ανακαλύψει τη δική του πραγματικότητα που η θεατρική μας μεταμόρφωση έχει καλύψει με λέξεις, σχήματα, εικόνες και κινήσεις, όχι πάντα μακριά από τα πρωτότυπά τους. Και κάπως έτσι στήνεται μια σχέση, όπου η οmerta επιτρέπει την κίνηση μέχρι τα μισά της απόστασης. Το άλλο μισό, με όλο το αστυνομικό σασπένς που το περιβάλλει, μένει να αποκαλυφθεί από τους «άλλους» τη στιγμή της συνειδητοποίησης ότι η σκιά στο λόφο δεν είναι παρά το συμβολικό καθρέφτισμα του εαυτού μας που πλησιάζει .

Οmerta theater. Ένα θέατρο αφοσίωσης για τους συντελεστές του και ανακάλυψης για όσους το συναντάνε λοιπόν... ή μήπως και το αντίθετο;